به گزارش یزدفردا: رئیس کمیسیون صنعت اتاق یزد با اشاره به اینکه مسئله امروز صنعت مشکلات دروناستانی است گفت: به علت شرایط خاصی که کشور ما دارد نمیتوانیم پذیرای سرمایهگذاران خارجی باشیم؛ اما شرایط بهگونهای پیش رفته که فضا برای سرمایهگذار داخلی نیز وجود ندارد.
محمدتقی خالقیه افزود: مجوزهای بیرویه برای تأسیس صنایع مشابه، قدرت رقابت را از صنعتگر گرفته است. از سوی دیگر یکی از مدیران کشور دلیل کاهش صادرات به عراق را کیفیت پایین محصولات ایرانی عنوان میکند این حرفها بیحرمتی به صنعتگر است. زمانی که ناترازی انرژی داریم وقتی تعداد واحدهای صنعتی بدون حدومرز افزایشیافته است چه توقعی از صنعتگر دارید؟ در چنین شرایطی نباید صنعت را تنها گذاشت.
رئیس اتاق بازرگانی یزد نیز در این جلسه گفت: بارها عنوان شده است که شرایط کشور شرایط جنگ اقتصادی است و اوضاعواحوال اقتصاد کشور شرایط خوبی نیست مقام معظم رهبری بارها بر تولید داخل و توجه به بخش خصوصی تأکید میکنند؛ ولی واقعیت این است که اهمیتی به این موضوع داده نمیشود.
مجتبی دستمالچیان ادامه داد: واقعیت این است که حال تولید کشور خوب نیست. ما باید بهعنوان یک ایرانی یک شهروند به موضوع اقتصاد نگاه کنیم. زمانی که تقریباً سه روز در هفته کارخانهها به علت ناترازی انرژی تعطیل هستند که هم تولید را کاهش میدهد و هم سبب خسارت به واحدها میشود چه انتظاری از صنعت و بخش خصوصی داریم؟ برخی میگویند تولیدکننده انرژی را مجانی دریافت میکند؛ اما اگر مجموع مسائل را در نظر بگیریم در حال حاضر برق را گرانتر از خارج میخریم.
وی به موضوعات حوزه تأمین اجتماعی اشاره کرد و گفت: موضوعاتی مانند عناوین شغلی و مشاغل سخت و زیانآور دردسرهایی برای تولیدکننده ایجاد میکند. امروزه تولیدکننده گرفتار است باتوجهبه آمار تورم کشور صنعتگر باید بودجه بیشتری بیاورد تا همان گردش مالی را داشته باشد در مقابل سیاست انقباضی بانکها نیز مشکلات را چندبرابر کرده است
دستمالچیان تصریح کرد: میپذیریم که دولت مجری قانون است و ما بهعنوان بخش خصوصی باید قوانین را رعایت کنیم؛ اما در برخی مواقع نگاه سلیقه و برداشت متفاوت از یک قانون وجود دارد از جمله در قانون مشاغل سخت و زیانآور. بهعنوانمثال صنعتی که در یزد سخت و زیانآور است در استانهای همجوار سخت و زیانآور محسوب نمیشود و شاید تعبیر مختلف از قانون که عملیاتی شده نشاندهنده این است که قوانین یا کمبود دارد یا درست نیست چرا باید در یزد سختگیری کنیم و بدترین شکل قانون را تفسیر کنیم.
رئیس اتاق یزد با تأکید بر اینکه شرایط برای سازمان تأمین اجتماعی نیز خوب نیست گفت: فلسفه قانون مشاغل سخت و زیانآور بحث اشتغال و نیروی انسانی و برای زمانی بود که آمار بیکاری در کشور بالابود ولی امروزه در تمام کشور دچار بحران نیروی انسانی هستیم.
دستمالچیان گفت: نباید کارفرما را در مقابل کارگر قرار داد. همه باید کمک کنیم تا از این شرایط عبور کنیم تا شرایط دوباره سامان یابد.
مخالف قانون مشاغل سخت و زیانآور نیستیم
محمدحسن شیشهبری عضو کمیسیون صنعت اتاق یزد نیز گفت: در موضوع مشاغل سخت و زیانآور جزیرهای فکر میکنیم. الان بهگونهای نیست که هر کس فقط به کار خودش برسد. باید در نظر داشت مسئله بازنشستگی ساده نیست و فشار روی تأمین اجتماعی است. اگر واحدی سخت و زیانآور است ابتدا باید بهداشت آن را تأیید کند البته واحد صنعتی نیز برای رفع موارد سخت و زیانآور باید تلاش کند.
محمد عشقان ملک رئیس اتحادیه صادرکنندگان با اشاره به اینکه مخالف قانون مشاغل سخت و زیانآور نیستیم گفت: در این قانون کارگری که در چند واحد صنعتی مختلف کار کرده، با حقوق سخت و زیانآور بازنشسته میشود و باید حتی به اولین واحدی که کارمی کرده مراجعه و مابهالتفاوت را دریافت کند این سیستم درستی نیست کمااینکه بسیاری از واحدها ممکن است تعطیل شده باشند. این موضوع نیاز به بازنگری دارد.
رئیس هیئتمدیره خانه صمت گفت: چگونه ممکن است کارگری که 100 متر زیر زمین کار میکند با رانده لیفتراک به یک اندازه مشمول قانون مشاغل سخت و زیانآور شوند؟ اگر کاری واقعاً زیانآور است باید مشکل را رفع کرد تا کارگر دچار مشکل و بیماری نشود. نماینده بهداشت و اداره کار موظف هستند نظارت کنند تا مشکل رفع نشود نه اینکه بعد از چند سال باید در ازای آن مبلغی به کارگر پرداخت شود.
سید علیاکبر کلانتر افزود: فهرست دقیقی از مشاغل سخت و زیانآور وجود ندارد در نتیجه در دو استان و یا حتی دو کارخانه نظرات متفاوت اعمال میشود. تفاوت در تشخیص افراد نیز وجود دارد؛ زیرا شخص تصمیم میگیرد. در واقع سخت و زیانآور تعریف دقیقی ندارد و بر اساس نظرات شخصی است معیار کمی نیز برای تشخیص وجود ندارد.
با ناترازی مدیریتی مواجه هستیم
علی فرشاد پور عضو کمیسیون صنعت اتاق یزد نیز گفت: ناترازی فقط در حوزه انرژی و نیروی انسانی نیست در حال حاضر ناترازی در سطح قوانین و مدیریتی داریم. مسئله این است که استانداردهای پالایش بر اساس آخرین روشها بهروزرسانی میشود؛ ولی تکنولوژی واحدهای صنعتی طی بیست سال گذشته ثابت بوده. آیا بانک مرکزی و سازمان صمت با من همراهی میکند که ماشینآلاتی وارد کنم که استاندارد بهروز و رده انرژی بهتری دارد؟ آیا محیطزیست برای جواز نوسازی مخالفت نمیکند؟ اگر اینها با هم دیده شود نهتنها بحث سخت و زیانآور حل میشود؛ بلکه بحث انرژی نیز حل خواهد شود.
علیاصغر بیگی نایبرئیس اتاق یزد و عضو کمیسیون صنعت نیز گفت: قانون مشاغل سخت و زیانآور برای زمانی بود که ترجیح داده شد قراردادهای رسمی به قرارداد کوتاهمدت تبدیل شود. مخالف قانون مشاغل سخت و زیانآور نیستیم؛ ولی بر اساس منطق و مطابق با شرایط روز. بر اساس بررسی که چند سال پیش در اتاق یزد صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم که در استان یزد 31 درصد بیش از استان اصفهان و کرمان با عنوان شغل سخت و زیانآور بازنشست کردیم؛ یعنی مشاغل یکسان ولی در سه استان رفتار متفاوت بوده است. به نظر میرسد در استان اصفهان و کرمان بخش دولتی و بخش خصوصی تعامل بیشتری دارند.
بیگی افزود: بخش خصوصی و تولید تلاش میکند داشتههایش را نگه میدارد؛ اما اگر بخش دولتی به این شکل پیش برود شرایط برای صنعت بسیار سخت خواهد شد. باید نظرات را به هم نزدیک کنیم اگر میشود اقدامی کرد باید انجام داد نه اینکه بهداشت برای خودش کاری کند و کمیته را تحتالشعاع گزارش خود قرار دهد.
باید برای ارتقا جایگاه بهداشتی کارگر تلاش کنیم
مدیرکل هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری یزد با اشاره به اینکه بخش خصوصی معتقد است پروندههای تأیید مشاغل سخت و زیانآور در یزد نسبت به میانگین کشور بالاتر است گفت: آنچه مشخص است اینکه امروز به حدود 3 هزارنفر بیمه بیکاری پرداخت میشود که عدد بالایی است درحالیکه مشکل نیروی کار داریم.
مرتضی محمودی ادامه داد: موضوع دیگر اعتراض به رای کمیته 5 نفره است که نماینده کارفرما، کارگر، تامین اجتماعی، بهداشت و تعاون است. در خصوص رای های مخالف و موافق ابهاماتی وجود دارد.
وی تأکید کرد: دغدغه دیگر این است که شرایط بهداشت محیط و شرایط مربوط به کارخانهها در بحث آموزش چه گونه است. برای ارتقا جایگاه بهداشتی کارگر چه اقداماتی صورتگرفته. به نظر میرسد این موضوع از اولویت خارج شده است.
مدیرکل تأمین اجتماعی استان یزد در این جلسه با اشاره به هزینههای وارد شده به سازمان تأمین اجتماعی گفت: سه سال است در استان معضل اصلی مشاغل سخت و زیانآور است هر بازنشسته سخت و زیانآور حداقل سه میلیارد هزینه برای تأمین اجتماعی دارد یعنی 10 سال زودتر مستمری از تامین اجتماعی گیرد و 10 سال حق بیمه پرداخت نمیکند. در حال حاضر ضریب حمایت در صندوقها که بتواند پویا باشد در نقطه سربهسر است یعنی 6 بیمه شده یک بازنشسته را می تواند تامین کند. به ازار هر 8/3 یک بازنشسته باید تامین شود که این اتفاق نمی افتد و ما عملا ضررده هستیم.
محمدعلی میرزایی ادامه داد: بیش از 50 درصد بازنشستههای سال گذشته استان از مشاغل سخت و زیانآور بودند. در موضوع بازنشستگی سخت و زیانآور تقریباً در کشور اول هستیم.
وی تأکید کرد: قانون مشاغل سخت و زیانآور عین بیعدالتی است کارگری که در معدن 100 متر زیر زمین می رود 20 ساله بازنشست میشود؛ اما در استان داریم کارگر شیرینیفروشی هم سخت و زیانآور محسوب شده است این عدالت نیست. پیشنهاد دادیم ضریب سختی بر اساس کار متفاوت باشد. همچنین پیشنهاد شد اگر بازنشسته سخت و زیانآور دوباره مشغول به کار شد حق بیمه را پرداخت کند و بهازای سالهایی که دوباره کار کرده به حق بازنشستگی اضافه شود. بههرحال قانون مشاغل سخت و زیانآور اگر به همین نحو ادامه پیدا کند سازمان تأمین اجتماعی توان پرداخت هزینهها را نخواهد داشت.
سعیده کشاورزی رئیس اداره مستمری ها سازمان تامین اجتماعی نیز با تاکید بر اینکه این موضوع باید در سطح حاکمیتی حل شود گفت: زمانی که کارگر صورت انفرادی درخواست بازنشستگی سخت و زیان آور می دهد هم پرونده به صورت پراکنده بررسی می شود و شاید سلقیه شخصی نیز اعمال شود ولی اگر کارفرما مراجعه و فرم شماره 2 را تکمیل کند؛ روند کار به صورت بهتر و تخصصی پیش می رود و توسط کارشناسان متفاوت بررسی نمی شود. کارگران دنبال کارگاه های سخت و زیان آور هستند ولی کارفرماها باید از طریق انجمن ها به این موضوع ورود کنند.
رئیس مرکز بهداشت استان یزد نیز با اشاره به اینکه اداره بهداشت بر اساس دستورالعملها نظر میدهد گفت: میدانیم حال صنعت خوب نیست؛ ولی حال سلامت مردم هم خوب نیست. در حال حاضر در سرطان از 10 سرطان شایع دنیا رتبه نخست را داریم. وضعیت سلامتی مردم استان خوب نیست. دیابت و فشارخون مقام اول کشور را داریم و در مصرف میوه و سبزیها جز سه استان آخر هستیم و در تحرک و سواد سلامت نیز وضعیت خوبی نداریم.
محمدهادی فرحزادی ادامه داد: اداره بهداشت حدود 147 فعالیت متفاوت را انجام میدهد که مشاغل سخت و زیانآور یکی از آنهاست و حجم زیادی از فعالیت همکاران ما را شامل میشود. حقالزحمه کارشناسان ما که از واحدها بازدید میکنند بسیار پایین است؛ اما از نظر کیفیت بازرس بهداشت باید موارد را رعایت کرده و ارزیابیها با بهترین کیفیت انجام شود.
وی تصریح کرد: اگر مصداق تخلف و شبهه مشاهده شد کارفرما میتواند با تماس تلفنی اطلاع دهد و پیگیری خواهد شد. باید جلسات هماندیشی داشته باشیم که در مسیر ایمنسازی محیط کار باشد و شرایط سخت و زیانآور را کم کنیم.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 28,ژانویه,2025